Nudelskola

Mrs Cheng's Nudelskola

Nudlar finns i en mängd former, färger, storlekar, smaker och texturer.
Enkelt beskrivet kan man säga att nudlar är; varierande men så himla goda!

Men vad innehåller de olika sorterna och vilken sorts nudlar ska man välja till en specifik maträtt? Nedan hittar du en kort och enkel guide till några sorters nudlar och länkar till läckra recept.

Äggnudlar

Äggnudlar görs av vetemjöl, ägg och vatten. De påminner något om pasta i smak och konsistens, men i Italiensk pasta är det durumvete som är basen. Äggnudlarna kan variera i tjocklek, bredd och form. Kinesiska äggnudlar är oftast väldigt långa vilket skall symbolisera ett långt liv. Äggnudlar tål hög temperatur, är spänstiga och har en fyllig smak vilket gör dem lämpade till bland annat wokrätter. Det går även utmärkt att ha dem i soppor eller kalla i sallader.

Receptexempel

Wokade nudlar

risnudlar

Risnudlar är glutenfria eftersom de görs på rismjöl. Nudlarna finns både som tunna och bredare varianter. Bästa sättet att tillaga risnudlar är att blötlägga dem i hett vatten eftersom de innehåller mycket risstärkelse och klibbar eller överkokas lätt. De har en neutral smak och låg spänst vilket ger ett mindre tuggmotstånd. Risnudlar används vanligen i sallad, kryddstarka soppor eller i wokrätter, t.ex. klassiska rätten Pad Thai.

Receptexempel

Pad Thai med räkor

glasnudlar

Glasnudlar har fått sitt namn på grund av dess utseende. Nudlarna är glaslikt transparanta, görs på mungbönsmjöl och är glutenfria. Konsistensen är fast och tillagas bäst genom att blötlägga dem i hett vatten. Tillagade glasnudlar skall vara spänstiga och ”tugg”. Kokas de är risken stor att de blir överkokta, klibbar ihop eller går sönder. Glasnudlar används särskilt i vårrullar och sallader men de går också att servera varma i wok eller soppa.

Receptexempel

Sesamsallad

somennudlar

Somennudlar är tunna, blekvita vermicelliliknande nudlar gjorda på vetemjöl. De har en elegant len smak och används primärt i det koreanska köket men även i Japan och Kina. De är kända för sitt behagliga tuggmotstånd och brukar serveras med olika tillbehör, ofta till kalla milda soppor eller buljonger i Japan och Korea. Om man önskar så går nudlarna även att servera varma.

Receptexempel

Somen-nudlar med pac choi och ostronskivling

ramennudlar

Ramennudlar är långa och tunna vetenudlar som har en fast konsistens och är ofta ljusgula i färgen. Nudlarna passar utmärkt i en soppa eftersom de behåller sin spänst och tuggmotstånd även i varm buljong, därav namnet på den japanska nudelsoppan ramen. Ramennudlar kan också serveras kylda med olika dippsåser eller wokas tillsammans med grönsaker, kött och skaldjur.

Receptexempel

Ramen med kyckling och grönsaker

sobanudlar

Sobanudlar är en mörkare något grövre nudelsort som görs på bovete. Sobanudlar har sitt ursprung i Japan där de ofta serveras i en varm buljong under hösten/vintern och som ett kallt tilltugg under sommarmånaderna. Sobanudlar äts med pinnar och traditionellt anses det artigt att sörpla i sig nudlarna ljudligt. Nudlarna kan även användas i sallader och wokrätter.

Receptexempel

Sobanudlar med pac choi, ingefära och salladslök

Tack!

Ditt tävlingsbidrag är mottaget. Lycka till!

Hälsningar Teamet på Mrs Chengs

TACK FÖR ATT DU
KONTAKTAR OSS!

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.