Laab Gai, eller Larb Gai, är en fräsch, kryddig och lite syrlig färsrätt som serveras i salladsblad eller tillsammans med kokt ris. Gärna med goda tillbehör som kål och lime.
Skriv ut
Skicka
Dela
Ingredienser
400 g kycklingfärs
3 msk svag kycklingbuljong (hemkokt eller från koncentrat)
1 msk fisksås
2 msk limejuice
1 tsk socker
2 msk Mrs Cheng´s Japansk soja
1 liten schalottenlök, tunt skivad
1-5 krm chilipulver
3 msk rostat rispulver
4 st salladslökar, tunt skivade
1 kruka koriander, hackad (kan ersättas med bladpersilja)
1 knippe myntablad, strimlade
Till servering:
4 port kokt ris
Isad kål, skuren i klyftor
Limeklyftor
Alt Salladsblad och limeklyftor
Så här gör du
Slå buljongen i en vid stekpanna, låt det koka upp och smula i kycklingfärsen. Låt den koka tills kycklingen är smulig och lägg över det i en salladsskål.
Blanda i fisksås, lime, socker, soja, lök, chilipulver, rispulver, salladslök och örter. Blanda ordentligt och smaka av.
Servera färsen tillsammans med ris eller i salladsblad.
Rispulver
Rosta jasminris i en torr stekpanna. Låt det rosta under omrörning i ca 10 minuter tills det fått en gyllenbrun färg.
Lägg över i en mortel eller kryddkvarn. Mixa/mortla sönder det rostade riset till ett fint pulver.
Liknande recept
Sedan
1960
Framgångssagan om “Mrs Cheng’s” börjar i Sverige på 1960-talet när Johnny och Hanna Cheng, kinesiska invandrare, startade sin import av olika kinesiska livsmedel till Sverige. Den första produkten var hemmagjorda vårrullar som tillagades hemma i det egna köket. Men det var när man började fokusera på soja av hög kvalité som det började ta fart på riktigt.