Yuxiang är en klassisk kryddblandning som används i en sås, som kött och grönsaker traditionerligt kokas i, i det kinesiska köket. Här vänder vi ner krispig aubergine i såsen och toppar med örter.
Skriv ut
Skicka
Dela
Ingredienser
2 st auberginer
3 msk salt
1 dl potatismjöl
olja till stekning
örter
Till såsen:
2 msk olja
1 tsk röd chili, finhackad
1 msk ingefära, hackad
0,5 msk vitlök, finhackad
1 dl Mrs Cheng´s Japansk soja
1 dl vatten
1 dl socker
2 msk risvinäger
1 msk sesamfrön
0,5-1 tsk sesamolja
0,5 msk majsstärkelse
Till servering:
jasminris
Så här gör du
Tärna auberginen och strö över några nypor salt. Lägg dem 1 timme i en bunke så de vätskar ur sig. Skölj sedan auberginen, låt den rinna av i ett durkslag och torka kuberna på kökshandduk.
Gör under tiden såsen. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs vitlök, ingefära och chili någon minut, slå sedan i resterande ingredienser. Låt såsen sjuda sakta 5 minuter och ställ den sedan åt sidan.
Pudra potatismjölet över auberginen, länd runt och se till så att auberginen är helt täckt av potatismjöl.
Hetta upp några centimeter olja i en stekpanna och fritera auberginbitarna tills de är gyllenbruna, låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Vänd ner auberginen i såsen, koka upp och servera genast toppad med örter tillsammans med ris.
Liknande recept
Sedan
1960
Framgångssagan om “Mrs Cheng’s” börjar i Sverige på 1960-talet när Johnny och Hanna Cheng, kinesiska invandrare, startade sin import av olika kinesiska livsmedel till Sverige. Den första produkten var hemmagjorda vårrullar som tillagades hemma i det egna köket. Men det var när man började fokusera på soja av hög kvalité som det började ta fart på riktigt.