Sōmen nudlar, Japanska tunna nudlar av vete, kan serveras både varma och kalla. Serverade kalla är de en populär sommarrätt i Japan. Har serverar vi dem iskalla i en god buljong tillsammans med pak choi, ostronskivling och groddar och en god dippsås.
Skriv ut
Skicka
Dela
Ingredienser
200 g Sōmen-nudlar
Tillbehör:
1 stånd pak choi, strimlad
100 g ostronskivling, strimlad
1 knippe salladslök, strimlad
1 ask groddar
200 g kycklingfilé, tillagad strimlad
1 liten röd paprika, strimlad
Dipsås:
1 dl Mrs Cheng´s Japansk soja
1 dl mirin
1 dl saké (kan bytas ut mot vitt matlagningsvin)
1 msk risvinäger
1 msk sesamfrön
4 st champinjoner
1 tsk olja
Buljong:
8 dl vatten
2 msk Ekologisk Grönsaksfond
2 msk Mrs Cheng´s Japansk soja
2 msk mirin
2 msk finhackad ingefära
Så här gör du
Koka upp buljongen och doppa pak choi, ostronskivling och groddar var för sig, lägg alla tillbehören i högar på fat.
Smaka av buljongen med salt och kyl den så den blir iskall.
Gör sedan dipsåsen, finhacka svampen och fräs den i en lite kastrull i oljan.
Slå i resterande ingredienser, låt den koka upp och kyl den sedan.
Tillaga nudlarna enligt förpackningens instruktioner, kyl dem i isvatten.
Lägg nudlarna i en skål, slå på iskall buljong så det täcker.
Servera tillsammans med tillbehören och dipsåsen.
Liknande recept
Sedan
1960
Framgångssagan om “Mrs Cheng’s” börjar i Sverige på 1960-talet när Johnny och Hanna Cheng, kinesiska invandrare, startade sin import av olika kinesiska livsmedel till Sverige. Den första produkten var hemmagjorda vårrullar som tillagades hemma i det egna köket. Men det var när man började fokusera på soja av hög kvalité som det började ta fart på riktigt.